Murat Çebi MAKALELERİ

Bayburt İl Özel İdarespor’da Neler Oluyor

Bayburt İl Özel İdarespor’da Neler Oluyor

Tff 3.liÄŸ 3.grupda mücadele eden Bayburt Ä°l Özel Ä°darespor lider konumunda an yakın rakibi Corum Belediyespor’a 6 puan fark etmışken Bülent Demirkanlı ile yollarını ayırmasına anlam vermek mümkündeÄŸil.BaÅŸerılı hoca ile takım neden yollarını ayırır.En yakın rakibine 6 puan fark atmışken bu hamle takıma zarardan baÅŸka bir ÅŸey vermez.

Bayburt Ä°l Özel Ä°darespor  apar topar UÄŸur BalcıoÄŸlu ile anlaÅŸdığını duyurdu.UÄŸur BalcıoÄŸlu Yönetimle anlaÅŸamadı ve yönetim tekrar apar topar Ferruh Özgün ile anlaÅŸdığını duyurdu.Ä°yi giden bir takımın hocası deÄŸiÅŸiyor yerine gelen hoca bu görevi kabul ediyor? Buda soru iÅŸareti.Çünkü budurumdan ÅŸu anlaşılıyor Yönetim BaÅŸarıyı sahiplenmek istiyor.Yarın Ferruh Özgün ilede ansıznı ayrıla bilir.

Bülent Demirkanlı BaÅŸarılı bir Teknik Direktör iyide bir takım kurmuÅŸ ve liÄŸin 11.haftasında enyakın takıpcisine 6 puan fark ile 1.sırada yeralan takımı bıraktı.

Bunuda söyleyeyim her  Teknik Direktör  6 puan öndeki takımda çalışmayı ister ama.Bu puan farkını koruyarak ÅŸampıyon etmek önemli.

Bayburt Ä°l Özel Ä°darespor’a baÅŸarılar….

Trabzonspor Yönetimi Ne Yapmaya Çalışıyor

Trabzonspor Yönetimi Ne Yapmaya Çalışıyor

Trabzonspor yönetimi Burak Yılmaz’ın 71.dakikada diÅŸarı alınmasına tepki gösteren Burak Yılmaz Malatyaspor karşılaÅŸöası kadrosuna alınmadı.Trabzonspor yönetimi napmak istediÄŸini açıklasın da biz taraftarlar rahat bir nefes alsın.Taraftarların tek derdi takımın galibiyet alması.Yanı iyi bir futbolla 3 puan alması.

Trabzonspor taraftarı oynanan maçı almışsa takımı hafta taraftarın keyfi yerinde olur.YenilmiÅŸ ise o hafta taraftarın moralı bozuk olur.Yanı Trabzon ÅŸehri Trabzonspor ile yatar kalkar.Biz taraftarlar ÅŸampıyon olmak istiyoruz.Tek derdimiz ÅŸampiyonluk.

Yönetim Burak Yılmaz’a ceza verdi Burak Yılmaz taraftardan özür diledi.Daha ne yapsın Burak Yılmaz.Bir sporcu 71.dakikada fizyolojik deÄŸerlerinin normal insanın degerınden 2 kate yakın farklılık gösterir. Budurum onun piskolojisinide etkiler.Bu sadece Burak Yılmaz için geverli deÄŸil bütün sporcular için geçerlidir.Kızarak sahadan çıkmış hatalı çünkü o profesyonel bir sporcu ,hatasını karşılığında 500 bin TL para cezası ve özür diledi taraftardan yeter Yöneticiler Yeter .Türkiye’nin en iyi forfeti Trabzonspor’da siz bunun kıymetini bilmiyorsunuz.Bıraz düÅŸünün…

Burak yılmazı kırarak yıpratarak Ahmet Ağaoğlu belki kendisi forvetde oynamak isyiyor?

Burak Yılmaz ile Ünal Karaman’ın bu olayla arasını açmayamı çalışıyorsunuz?

Bu seon Trabzonspor’un ikisinede ihtiyacı var.

Ben ve taraftar Trabzonspor’un ÅŸampıyon olmaını görmek istiyorum.

Yönetim ise düÅŸmüÅŸ kendi cikarlarının derdine.

Gitdiğinizde arkanızdan ıyı konuşalım.

Trabzonspor kimsenin babasının malı deÄŸil Ahmet AÄŸaoÄŸlu duy…..

TRABZONSPOR YÖNETİMİ NE YAPMAK İSTİROR

TRABZONSPOR YÖNETİMİ NE YAPMAK İSTİROR

Trabzonspor yönetim kurulu hafta sonu oynan maçda Burak Yılmaz’ın yaptığı hareket sonrası Burak Yılmaz’a  500 TL Para  cezası vermiÅŸ.Trabzonspor Yönetim kurulu ne yapmak istiyor.

Trabzonspor resmi sayfasındaki duyuru.

TRABZONSPOR YÖNETÄ°MÄ° NE YAPMAK Ä°STÄ°ROR

Hafta sonu oynadığımız Bursaspor karşılaÅŸmasında futbolcumuz Burak Yılmaz’ın yapmış olduÄŸu eylemler dolayısıyla kendisine 500 bin TL idari para cezası verilmiÅŸtir.

Oyuncumuzla yapılan görüÅŸmelerde kendisi de yaÅŸadığı üzüntüyü dile getirmiÅŸ, maçı kazanma ve gol atma hırsının etkisinde kaldığını vurgulayarak camiamızdan ve tüm kamuoyundan özür dileyeceÄŸini tarafımıza iletmiÅŸtir.

Bu anlamda; bazı basın – yayın organlarında yer alan haberlere itibar edilmemesini kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Trabzonspor yönetim kurulu veya BaÅŸkan Burak Yılmaz’ı kıarak kendisi forvetde öynamayı düÅŸünüyor.Ahmet AÄŸaoÄŸlu herhalde bu yaşından sonra futbol oynamayı düÅŸünüyor.Burak Yılmaz’ın yaptığı yanlış ama çıkar taraftardan özür diler.Taraftarda özrünü kabul eder.Çunkü Ahmet AÄŸaoÄŸlu ister kabul et ister etme ama Burak Yılmaz Türkiye’nin en iyi golcüsü.Biz taraftara ÅŸampiyonluk istiyoruz.Ünal Karaman bu takımı ÅŸampıyon yapacak donanıma sahip.Yeterki siz enÄŸel olmayın.

RÄ°ZE BEZÄ° VE DOKUMACILIÄžI

RÄ°ZE BEZÄ° VE DOKUMACILIÄžI

Rize bezi dokumacılığı geçmiÅŸ dönemlerden günümüze kadar geldi.Günümüze gelmesinde Halk Egitim Merkezlerinin Katkısını unutmamk gerekir.Ele emeÄŸi göz nuru ile dokunur.

          

Rize’de geçmiÅŸde en yaygın el sanatı dokumacılıktı. Kenevir ipliÄŸinden dokunan bu bezler, iç çamaşırı yapımında kullanılırdı. Kenevir ipliÄŸi ile dokunan bezler teri çabuk kuruttuÄŸu, havsız olduÄŸu için alıcısı çoktu. Pazarın geniÅŸ olması kenevir üreticiliÄŸini de yaygınlaÅŸtırmıştı. Dokunan Rize bezleri birçok ülkede alıcı bulurdu. Ancak, Cumhuriyet döneminde kenevir üretiminin giderek yerini çay üretimine bırakması ve dokumalarda pamuk ipliÄŸinin kullanılmasıyla bezlerin nitelikleri de deÄŸiÅŸti ve Ä°lde kenevir üretimine dayanan dokumacılık giderek azaldı.

             

Genel olarak “Rize Bezi” diye bilinen dokumalarda(feretiko bezi) daha çok kenevir ipliÄŸi, kimilerinde de pamuk ipliÄŸi kullanılıyordu. Ä°l dışından saÄŸlanan pamuk ipliÄŸi ile peÅŸtamal ve peçete, hayvancılıkla geçinen daÄŸ köylerinden saÄŸlanan yün ipliÄŸi ile “ÅŸal” denilen kaba kumaÅŸlar dokunuyordu. Bu eski gelenek günümüzde tekrar canlandırılarak yaygınlaÅŸtırılmaya çalışılmakta, halk eÄŸitim merkezlerinde bu sanatı yaÅŸatmak amacıyla kurslar düzenlenmektedir. Desenler oluÅŸturulurken mahalli motiflerden yararlanılır.

               

Laktik Asit'in Sporcunun Performansına Etkisi

Laktik Asit'in  Sporcunun Performansına Etkisi

Bir sporcunun performansını etki eden en önemli faktör vucuddaki  laktik asit sistemini kontrol altına alma ile olur.Vucutdaki Lakti asitin büyük bir bölümü idmanda atılır. Burada Antrenor ile saÄŸlık ekibi uyumlu bir ÅŸekilde çalışmasıyla olur.

Laktik kaslarda ve kanda yüksek deÄŸerlere ulaÅŸtığında yorgunluÄŸa yol açmaktadır. Asit ortam ph deÄŸerini düÅŸürmekte ve buda mitokondrilerdeki bazı enzimlerin aktivitesini engellemektedir. Bu ise karbonhidratların yıkım oranını hızını yavaÅŸlatmaktadır. Anaerobik yolla glikojenin yıkımı aerobik yolla kıyaslandığında daha sınırlı sayıda ATP yenileyebilmektedir.

Laktik asit sistemiyle en fazla 2-3 dk gidebilir bir sporcu 400 800 metre yarışlarında baktığımızda sporcuların finish çizgisine geldiÄŸinde ölü bir halde olmaları bundan kaynaklanmaktadır,1500 metreyi de buna katabiliriz.

 Üst düzey elit bir atletin 400 metre sonundaki laktik asit ölçümlerine baktığımızda 16,17,18 mol deÄŸer verebilen sporcular görülebilmektedir. Ä°stirahat halinde bu deÄŸerler normal bir insanda 1 1,2 mol civarındadır. (Laktat) Antrenman sonrası laktik asit birikimini nasıl atılır laktik asit terle yani idman sonrası 10 dakikalık jok koÅŸularıyla.Ä°drarla ve dinlenmeyle %15-20 civarında atılabilir.

Tam olarak vücudu yenileyebilmek için antrenman sonrasın 10 dk jog koÅŸular ve soÄŸuma hareketleriyle laktik asit miktarını önemli düzeyde azaltılabilir.

Maçtan bir gün önce futbolcuların ter antrenmanı yapmasının sebebi sporcu bu yöntemle vücudundaki laktik asidi atar.Sporcu bunları yapmaz ise bir sonraki antrenman veya maça çıkacağı zaman laktik asidin verdiÄŸi yorgunlukla istenilen performans gösteremeyecektir.

Spor Fizyologu:Murat Çebi