Tori'nin Son Ustası Fatma Nine
28/12/2018
murat
0 yorum
PAYLAŞ

Tori'nin Son Ustası Fatma Nine

Artvin’nin ÅžavÅŸat ilçesi  Meydancık Havzasında yer alan 1.800 rakımlı turistik köyü Maden köyünde yaÅŸayan 100 yaşındaki Fatma YaÅŸar 85 yıldır bir çeÅŸit kemer olan “Tori” örmeye ve bu kültürü yaÅŸatmaya devam ediyor.

Artvin’nin Maden köyünde  yaÅŸayan Fatma YaÅŸar (100) Tori’nin eskiden çok kullanıldığını, yöresel kıyafetlerin bir parçası olduÄŸunu, bir kemerin ortalama bir haftada ancak örülebildiÄŸini söyledi. BoÅŸ zamanlarını deÄŸerlendirmek için komÅŸuların sipariÅŸlerini aldığını, artan iplerden de kendisine örgü yaptığını söyledi, Fatma YaÅŸar;” Ben 100 yaşındayım. Hiç evlenmedim. Bütün akrabalarım rahmetli oldu. Ben bu koca dünyada yapayalnız yaşıyorum. SaÄŸ olsun komÅŸularım benimle ilgileniyor. Ben bu köyün dışında hiç bir yerde yaÅŸayamam. Çünkü burada doÄŸdum, burada büyüdüm ve hep burada yaÅŸadım. Bana cennet neresi diye sorsanız (Maden Köyü)Bazgiret'tir, köyümdür. Bu kaldığım ev de baÅŸkasının bir akrabamın çok az bir kira ödüyorum. Tek başıma kalıyorum.

Tori Örmesini Bana Annem Ögretti…

Rahmetli annem bana bu tori örmesini öÄŸretti. 80 yıldır bu kültürü yaÅŸatmaya çalışıyorum. Benden baÅŸka da bunu kimse bilmez. Tori bizim eskiden giydiÄŸimiz yöresel kıyafetin çok önemli bir parçasıydı. Åžimdiki kemerler ne ise tori de oydu. Tori bildiÄŸiniz ince ipliklerle, onun özel düzeneÄŸi vardı. Bu düzeneÄŸi de ustaları yapardı. Benim elimdeki Torinin düzeneÄŸi belki de 300 yıllıktır. Zaman çok ÅŸeyi deÄŸiÅŸtirdi.