9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ
08/02/2019
murat
0 yorum
PAYLAÅž

9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ

Tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla her yıl 9 Åžubat günü “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak kutlanmaktadır.

Sigara kullanımı baÅŸta akciÄŸer kanseri, kalp hastalıkları ve KOAH (Kronik Obstrüktif AkciÄŸer Hastalığı) olmak üzere diÄŸer kanser türlerinin geliÅŸiminde temel etkendir. Dünya SaÄŸlık Örgütünün (WHO) paylaÅŸtığı son verilere göre; tütün kullanımı ve pasif sigara dumanından etkilenmek kalp hastalıkları nedeni ile olan ölümlerin yüzde 12’sinden sorumlu. Kardiyovasküler hastalıklara baÄŸlı ölümlerin nedenleri arasında tütün kullanımı, hipertansiyondan sonra ikinci sırada gelen risk faktörü. Tütün kullanımı küresel düzeyde her yıl 7 milyondan fazla kiÅŸinin ölümüne yol açıyor ve bu sayının 900 bin kadarı sigara içmeyen ancak sigara dumanından pasif olarak etkilenen kiÅŸilere ait. Maalesef, sigara kullanan her 2 kiÅŸiden biri bu nedenle yaÅŸamını yitiriyor. Her gün 14 bin kiÅŸi ve her 6.5 saniyede bir kiÅŸi sigaraya baÄŸlı nedenlerle hayata veda ediyor. Yani siz bu yazıyı okurken en az 10 kiÅŸi hayatını sigara yüzünden kaybetti.

Türkiye en çok sigara içen ülkeler arasında 11’inci sırada yer almaktadır. Ortalamanın üzerinde olsak da, geçmiÅŸ yıllara oranla ülkemizde sigara tüketiminin düÅŸmüÅŸ olması sevindirici bir geliÅŸmedir. Ülkemizde 1999 yılında 114.4 milyar adetle zirve yapan sigara tüketimi, o yıldan bu yana özellikle 2009 yılında kapalı alanlarda sigara içme yasağının devreye girmesi, artan duyarlılık ve bilinçlendirme çalışmaları sayesinde gerileme sürecine girmiÅŸtir. Türkiye’de 1990 yılında her gün sigara içenlerin nüfusa oranı yüzde 30’ların üzerinde iken, bu oran ÅŸimdilerde yüzde 20’lere kadar düÅŸmüÅŸtür. Ancak bu sevindirici geliÅŸme, sigaraya baÄŸlı hastalıklar ve ölümler olduÄŸu gerçeÄŸini deÄŸiÅŸtirmemektedir. Biliyoruz ki, sigara kullanımı en önemli “önlenebilir” ölüm nedenidir.

EÄŸer sigara kullanıyorsanız, öncelikle bunun bir hastalık olduÄŸunu kabul etmelisiniz. Sigarayı bırakmak istiyor ancak baÅŸarısız olacağınız korkusu ile vazgeçiyorsanız ya da bırakmayı deneyip zorlanıyorsanız kendinizi yargılamadan, suçlamadan mücadele etmeyi seçmelisiniz. Bu yaÅŸadıklarınız “iradesizlik” deÄŸil, nikotin bağımlılığının beklenen bir sonucudur. Bu süreci bir iyileÅŸme süreci olarak kabul etmeli, destek almalı ve kararlılıkla mücadelenizi devam ettirmelisiniz. Size yardımcı olacak bir “Sigara Bırakma PolikliniÄŸine” baÅŸvurabilirsiniz. ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını ücretsiz arayabilir, yardım alabilirsiniz.

Unutmayın sigara içtiÄŸiniz her an, hayatınızdan ve sevdiklerinizle geçireceÄŸiniz saÄŸlıklı zamanlardan çaldığınız anlardır. Sigarayı bırakmayı ertelemeyin, saÄŸlığınızın sizi mecbur etmesini beklemeyin. Åžimdi karar alın ve hemen uygulamaya baÅŸlayın. Sigarayı bırakmak için en doÄŸru zaman ÅŸu andır. Kendiniz ve aileniz için yeni bir baÅŸlangıç yapın.

UNUTMAYIN, SÄ°GARA BAÄžIMLILIÄžI TEDAVÄ°SÄ° OLAN BÄ°R HASTALIKTIR.