MUHAMMET MURSÄ° ÅžEHÄ°D OLDU
17/06/2019
murat
0 yorum
PAYLAÅž

MUHAMMET MURSÄ° ÅžEHÄ°D OLDU

Mısır eski Devlet BaÅŸkanı Muhammed Mursi, mahkeme salonunda kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. 2013 yılından bu yana hapiste yatan Muhammed Mursi, Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiÅŸ ilk CumhurbaÅŸkanıydı.

"BABAM! ALLAH'IN HUZURUNDA BULUÅžACAÄžIZ"

Mısır'ın darbeyle görevinden uzaklaÅŸtırılmış eski CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi'nin ölüm haberinin ardından ilk açıklama oÄŸlundan geldi.

Mursi'nin en büyük oÄŸlu Ahmed, sosyal medya hesabı Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, mahkeme salonunda geçirdiÄŸi baygınlığın ardından yaÅŸamını yitiren babasını kaybetmiÅŸ olmanın acısını, "Babam! Allah'ın huzurunda buluÅŸacağız." ÅŸeklinde ifade etti.

 

 

MUHAMMED MURSÄ° KÄ°MDÄ°R?

Mısır Eski Devlet BaÅŸkanı Muhammed Mursi, Mısır'ın seçimle ilk defa baÅŸa gelen, devrik 5. cumhurbaÅŸkanı oldu. Mursi, 3 Temmuz 2013 tarihinde Mısır Silahlı Kuvvetlerinin askeri darbe yapması sonucu devrildi.

Muhammed Mursi, 8 AÄŸustos 1951 tarihinde, Mısır'ın kuzeyindeki Ã…žarkiye iline baÄŸlı Eladva köyünde doÄŸdu. Mühendislik lisansını Kahire Üniversitesi'nde aldı. BeÅŸ kardeÅŸin en büyüÄŸü olan Muhammed Mursi ilk eÄŸitimini orada aldı. Babası çiftçi annesi ise ev hanımıydı. Ä°deolojik bakımdan yakın olduÄŸu Müslüman KardeÅŸler hareketi içerisinde siyasete atıldı. Mursi 2000 ve 2005 yılları arasında milletvekili oldu. Müslüman KardeÅŸler'in yasal olarak seçime katılmaları mümkün olmadığından parlamentoya bağımsız siyasetçi olarak girdi.

 

Tam 5 yıl Mısır Halk Meclisi üyeliÄŸi yaptı. 2011 Mısır Devrimi'ne muhalif bir lider olarak destek verdi ve 30 Nisan 2011 tarihinde Müslüman KardeÅŸler'in kurduÄŸu, Özgürlük ve Adalet Partisi'nin baÅŸkanı seçildi.

Seçimlerin ikinci turunda da oyların yüzde 51.73'ünü alan Mursi, Mısır'ın 5'inci, ülkenin ise ilk seçilmiÅŸ CumhurbaÅŸkanı olarak tarihe geçti. Mursi'nin CumhurbaÅŸkanı seçilmesinin yıl dönümü olan 30 Haziran'da eylemler baÅŸladı, 3 Temmuz'daise Mısır ordusu yönetime el koydu. Mursi ise darbeyi kabul etmediÄŸini açıkladı ve darbeye direnme çaÄŸrısı yaptı. Darbe sonrasında Muhammed Mursi'nin gözaltına alındığı açıklandı. Mursi tutuklu olarak yargılanıyordu.