Çal Magarasına Yapılan Bina Tepkilere Sebep Oluyor
05/03/2020
murat
0 yorum
PAYLAŞ

Çal Magarasına Yapılan Bina Tepkilere Sebep Oluyor

Dünyanın en uzun ikinci maÄŸarası olarak bilinen Çal MaÄŸarası'nın giriÅŸinde yapımına baÅŸlanılan ve kış ÅŸartları nedeniyle bitirilemeyen 2 katlı yapı tepkilere yol açıyor.

Trabzon'un Düzköy ilçesine baÄŸlı Çal Mahallesi'nde denizden bin 50 metre yükseklikte bulunan Çal MaÄŸarası'nın giriÅŸine yapılan iki katlı binanın bitirilememesine tepkiler geliyor. Dünyanın en uzun ikinci maÄŸarası olarak bilinen Çal MaÄŸarası'nda geçtiÄŸimiz aylarda yapımına baÅŸlanılan 2 katlı yapı kış ÅŸartları nedeniyle bitirilemedi. Otopark sıkıntısının da yaÅŸandığı bölge ÅŸantiye sahasına dönerken, her yıl yerli ve yabancı turist sayısının arttığı Çal MaÄŸarası'ndaki 2 katlı yapı tamamlandığında bilet satış noktası ve kafeterya olarak hizmet verecek. 2 katlı beton yapı olarak inÅŸa edilen ve tamamlandığında yöresel mimariye uygun giyindirilerek hizmet vermesi planlanan yapının turizm sezonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor.

2019 yılında 140 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiÄŸi Çal MaÄŸarası'na en çok Körfez ülkelerinden gelen turistler ilgi gösteriyor. Kış aylarında bile ziyaretçilerin uÄŸrak yerlerinden biri olan maÄŸara, astım ve nefes darlığı çeken hastalara iyi gelmesi ile biliniyor.

Mağara şekline iki aşamada ulaştı

Çal MaÄŸarası, 2000 yılında Trabzon Ä°l Özel Ä°daresi tarafından çeÅŸitli düzenlemeler yapılarak 2003 yılında halkın ziyaretine açıldı. KireçtaÅŸları içindeki çatlak-fay sistemlerine baÄŸlı olarak geliÅŸtiÄŸi belirtilen maÄŸara, bugünkü ÅŸekline iki aÅŸamada ulaÅŸtı. MaÄŸaranın içindeki yer altı nehrinin taşıdığı su mevsimsel olarak deÄŸiÅŸirken, yağışlı mevsimlerde maÄŸaranın içindeki suyun derinliÄŸi 50 santime kadar yükseliyor. Yaz aylarında bu seviye 25-30 santime kadar düÅŸüyor. DoÄŸu Karadeniz Bölgesi'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Çal MaÄŸarası, özellikle temmuz-aÄŸustos aylarında yoÄŸun ilgi görüyor. Trabzon BüyükÅŸehir Belediyesinin yürüyüÅŸ platformu, aydınlatma, alarm sistemi, kamera sistemi çalışmalarını tamamlandığı maÄŸaraya gelenlerin yüzde 80'ini Körfez ülkelerinden gelen turistler oluÅŸturuyor.