SAĞLIĞINIZ, BÖBREKLERİNİZİN SAĞLIĞINA DOĞRUDAN BAĞLIDIR
11/03/2020
murat
0 yorum
PAYLAÅž

SAĞLIĞINIZ, BÖBREKLERİNİZİN SAĞLIĞINA DOĞRUDAN BAĞLIDIR

Kronik böbrek hastalığı dünyada ve ülkemizde salgın halini almış önemli bir halk saÄŸlığı sorunudur. Böbrek hastalığı erken saptanırsa sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak hastalığın farkındalığının düÅŸük olması, erken dönemde tespit edilmesine imkan vermemektedir. Bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliÄŸi geliÅŸmekte ve yaÅŸam kalitesi bozulmaktadır.

Türk Nefroloji DerneÄŸi’nin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışmasında Türkiye’de her 6-7 eriÅŸkinden birinde çeÅŸitli evrelerde kronik böbrek hastalığının olduÄŸu saptanmıştır. Dünyanın çeÅŸitli bölgelerinde yapılan çalışmalar, hastalığın farkındalığının yüzde 10’un altında olduÄŸunu göstermiÅŸtir. DüÅŸük farkındalık nedeniyle hastalık son dönem böbrek yetmezliÄŸi (SDBY) evresine ilerlemekte, kötü yaÅŸam kalitesi ile hastanın saÄŸlığını tehdit etmekte, engellilik ve ölüm oranlarının artmasına neden olmaktadır.

Bakanlığımız tarafından, böbrek saÄŸlığı konusunda toplum bilincini arttırmak, kronik böbrek hastalığında erken tanının önemini vurgulamak ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla 12 Mart günü ve haftasında çeÅŸitli etkinlikler düzenlenmektedir. Dünya Böbrek Günü teması “Herkes Ä°çin Böbrek SaÄŸlığı” olarak belirlenmiÅŸtir.

Kronik böbrek hastalığından korunmak için;

· Düzenli egzersiz yapın

· SaÄŸlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun

· Tuzu azaltın, yeterli sıvı alın

· Sigara içmeyin

· AÄŸrı kesici ilaçlardan kaçının

· Kan basıncınızı ve kan ÅŸekerinizi düzenli olarak ölçtürün

· Risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin