İçişleri Bakanlığı Valiliklere "Çay Üreticilerinin Seyahat İzin Belgesi" Genelgesi Gönderdi
12/05/2020
murat
0 yorum
PAYLAÅž

İçişleri Bakanlığı Valiliklere "Çay Üreticilerinin Seyahat İzin Belgesi" Genelgesi Gönderdi

Ä°çiÅŸleri Bakanlığı, 81 ilin valiliÄŸine, "Çay Üreticilerinin/Müstahsillerinin Seyahat Ä°zin Belgesi" konulu genelge gönderdi.

Genelgeye göre, Çaykur'a kayıtlı çay üreticileri 19 Mayıs gece yarısından itibaren, çay bahçelerinin bulunduÄŸu illere izin belgesi alarak gidebilecek. Çay üreticileri/müstahsilleri 14 gün boyunca, belirlenen alanlar dışında bulunmayacağına,Kovid-19 tedbirlerine uyacağına dair taahhütte bulunacak.

Genelge ile seyahat kısıtlaması bulunan 15 il ile seyahat güzergahlarında bu illerden biri veya birkaçı bulunan yerleÅŸim yerlerinde ikamet eden, Çaykur'a kayıtlı bulunan çay üreticileri, ilk kesim yaÅŸ çay hasatı için 19 mayıs salı günü saat 24.00'dan itibaren çay bahçelerinin bulundukları illere "seyahat izin belgesi" almak ÅŸartı ile seyahat edebilecek.

Ä°çiÅŸleri Bakanlığı yayımladığı genelgede, "Seyahat izin belgesi" baÅŸvuruları, elektronik ortamda e-devlet içiÅŸleri bakanlığı e-baÅŸvuru sistemi ve alo 199 vefa destek sistemi üzerinden 14 Mayıs perÅŸembe günü saat 09.00'dan itibaren baÅŸlayacak. Çay üreticisi/müstahsilleri, 14 gün boyunca ikametleri, çay bahçesi ve çay teslim alanı dışında bulunmayacaklarına; iÅŸlerini yürütürken sosyal izolasyon kurallarına uyacaklarına, çay alım merkezlerinde maske takacaklarına iliÅŸkin taahhütte bulunacak. BaÅŸvuru sırasında baÅŸvuranın ve beraberindekilerin; covid-19 evde izolasyon sorgusu, çaykur'a kayıtlı çay üreticisi olup olmadığı ve beraberindekilerin zorunlu refakatindeki kiÅŸiler arasında olup olmadığı sistem üzerinden otomatik olarak sorgulanabilecek. Düzenlenen "seyahat izin belgesi" tek yön geçerli olacak, seyahat izin belgesi olan çay üreticilerinin 30 gün boyunca gittikleri illerde kalmaları esas olacak" denildi.

İzin başvurusu kabul edilenlere SMS ile bilgilendirme yapılacak

Genelge ile ÅŸehir giriÅŸ/çıkış kısıtlaması uygulanan Ankara, Balıkesir, Bursa, EskiÅŸehir, Gaziantep, Ä°stanbul, Ä°zmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van ve Zonguldak ilimiz ile seyahat güzergahlarında bu illerden biri veya birkaçı bulunan illerimizde ikamet eden ve Çaykur'a kayıtlı bulunan çay üreticisi olan vatandaÅŸlar, baÅŸlayacak olan 2020 yılı ilk kesim yaÅŸ çay hasadı için 19 Mayıs 2020 salı günü saat 24.00'dan itibaren çay bahçelerinin bulundukları illere Seyahat Ä°zin Belgesi almak ÅŸartı ile seyahat edebilecek.

Çay üreticisi; çay hasadı için "Seyahat Ä°zin Belgesi" baÅŸvuruları, elektronik ortamda E-Devlet Ä°çiÅŸleri Bakanlığı e-baÅŸvuru sistemi ve alo 199 Vefa Destek Sistemi üzerinden 14 Mayıs PerÅŸembe günü saat 09.00'dan itibaren baÅŸlayacak. Seyahat Ä°zin Belgesi almak için sadece çaykur'a kayıtlı çay üreticileri baÅŸvuruda bulunabilecek. Çay üreticileri/müstahsillerinin zorunlu refakatindekiler ve çay üreticilerinin ulaşımını saÄŸlayacaklar ile ilgili de Seyahat Ä°zin Belgesi düzenlenmesi için talepte bulunabilecek.

 

BaÅŸvurular E-Devlet Ä°çiÅŸleri Bakanlığı E-BaÅŸvuru ve Alo 199 vefa destek sistemi üzerinde yapılabilecek

Genelgeye göre, E-Devlet Ä°çiÅŸleri Bakanlığı E-BaÅŸvuru sistemi ve alo 199 Vefa Destek Sistemi üzerinden yapılacak baÅŸvuru sırasında baÅŸvuranın ve beraberindekilerin; Covid-19 evde izolasyon sorgusu, kendisinin Çaykur'a kayıtlı çay üreticisi olup olmadığı ve beraberindekilerin zorunlu refakatinde olan kiÅŸiler arasında olup olmadığı sorgusu, sistem üzerinden otomatik olarak yapılacak. Covit-19 sorgusunda problem olmayan ve gerekli ÅŸartları taşıyanlar için Seyahat Ä°zin Belgesi ayrıca bir onay sürecine tabi olmaksızın sistem üzerinden doÄŸrudan düzenlenecek.

Genelgeye göre, çay üreticisi/müstahsilleri baÅŸvuru esnasında çay hasadı için gittikleri illerde 14 gün boyunca ikametleri, çay bahçesi ile çay teslim alanı dışında bulunmayacaklarına; iÅŸlerini yürütürken sosyal izolasyon kurallarına uyacaklarına, çay alım merkezlerinde maske takacaklarına iliÅŸkin ve benzer hususlara dair taahhütte bulunacak. Seyahat Ä°zin Belgesi talebinde bulunanlar bu ÅŸartları kabul etmiÅŸ sayılacak.

Seyahat izin belgesi tek yön geçerli olacak

Genelgeye göre, talepleri uygun görülenlere tek yön geçerli olacak Seyahat Ä°zin Belgesi düzenlenecek. Seyahat Ä°zin Belgesi düzenlenenler 30 gün boyunca gittikleri illerde kalmaları esas olacak. Çay müstahsillerinin ulaşımını saÄŸlayacaklar 72 saat içinde geri dönebilecek.

İzin başvurusu kabul edilenlere SMS ile bilgilendirme yapılacak

İzin başvuruları kabul edilenlerin herhangi bir belgeye gerek kalmaksızın kısa mesaj servisi (SMS) ile bilgilendirme yapılacak. Onaylanan Seyahat İzin Belgeleri yapılacak denetimlerde gerekli kontrollerin sağlanabilmesi ve gerekli koordinasyonun sağlaması amacıyla eş zamanlı olarak gidecekleri illerin valiliklerine ve genel kolluk birimlerinin veri tabanlarına da iletilecek.

Seyahat Ä°zin Belgesi düzenlenen çay üreticiler, 19 Mayıs Salı günü saat 24.00'dan itibaren çay hasadı yapacağı ile seyahat edebilecek.