Çay Hasadı Başladı
19/05/2020
murat
0 yorum
PAYLAÅž

Çay Hasadı Başladı

DoÄŸu Karadeniz'deki Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde, 830 bin dekar alanda 1 milyon aile tarafından yapılan yaÅŸ çay üretimi bugün baÅŸladı. Çay bahçelerine maske takarak giren üreticiler, koronavirüs tedbirleri ile ilk çay hasadını yaptı. BüyükÅŸehirlerden gelecek, sayıları 20 bini aÅŸan çay üreticileri de bu gece yarısından itibaren kente girmeye baÅŸlayacak.

 DoÄŸu Karadeniz Bölgesi'nde, 4 ilde yapılan yaÅŸ çay hasadı bugün baÅŸladı. Yıllık 1 milyon 100 bin ile 1 milyon 300 bin ton arasında deÄŸiÅŸen miktarda ürün elde edilen yaÅŸ çayda üreticiler, bahçelerine girerek, ilk hasadı gerçekleÅŸtirdi. Koronavirüs salgını nedeniyle Çay Ä°ÅŸletmeleri Genel MüdürlüÄŸü (Çaykur), 44 maddelik acil eylem planı oluÅŸturdu. Plan kapsamında, çay hasadından satışına, nakliyesinden üretim aÅŸamalarına kadar tedbirler alındı. Üretici ve çalışanların sorunsuz hasat dönemi geçirmelerinin amaçlandığı plan, çay eksperleri tarafından üreticilere anlatıldı. Bu yıl koronavirüs nedeniyle sınır kapılarının kapatılması ile yaklaşık 40 bin yabancı iÅŸçinin bölgeye gelememesi ile üreticiler, bahçelere girerek çay hasadını gerçekleÅŸtiriyor.

Çay üreticileri, Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'na baÅŸvurarak izin belgelerini almaya baÅŸladı. Sayıları 20 bini aÅŸan çay üreticilerinin 20 Mayıs günü giriÅŸ yapmaya baÅŸlayacağı Rize'de alarm verildi. Rize-Trabzon il sınırında geniÅŸ güvenlik önlemleri alınacak, takviye polis, jandarma ve saÄŸlık ekipleri görevlendirilecek. Ä°l Pandemi Kurulu'nca kent giriÅŸinde saÄŸlık kontrolünden geçirilecek üreticiler, 1 hafta evlerinde karantinada kalacak. Evlerinde kalanların temel ihtiyaçları Vefa Sosyal Destek Grupları tarafından karşılanacak. Rize Ä°l SaÄŸlık MüdürlüÄŸü ekipleri de 3 günde 20 bin dolayında gelmesi beklenen üreticilere günlük yaklaşık 1700 koronavirüs testi yapacak.

DoÄŸu Karadeniz Bölgesi'nde Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun illerinde yaklaşık 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaÅŸ çay tarımında yıllık 1 milyon 100 bin ile 1 milyon 300 bin ton arasında deÄŸiÅŸen miktarda ürün elde ediliyor. Üretilen yaÅŸ çayın 151'i özel sektör, 46'sı Çaykur'a ait fabrikalarda iÅŸlenerek, yılda ortalama 230 ile 250 bin ton arasında kuru çay elde ediliyor. Dünya Çay Komitesi'nin hazırladığı 'Dünya Çay Raporu' sonuçlarına göre, yılda kiÅŸi başı en çok çay tüketen ülkeler sıralamasında 3,5 kilogram ile Türkiye ilk sırada yer alıyor. Dünya çay üretiminde ise 2 milyon 270 bin ton ile Çin birinci, 1 milyon 210 bin ton ile Hindistan ikinci, 475 bin ton ile Kenya üçüncü, 329 bin ton ile Sri Lanka dördüncü, 250 bin ton ile Türkiye beÅŸinci sırada yer alıyor.