65 Yaş Üstüne Seyahat İzni
25/06/2020
murat
0 yorum
PAYLAŞ

65 Yaş Üstüne Seyahat İzni

Ä°çiÅŸleri Bakanlığı 81 il valiliÄŸine 65 yaÅŸ ve üzeri vatandaÅŸların seyahat iznine iliÅŸkin genelge gönderdi.

Genelgede, gelinen aÅŸamada yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayılma ve bulaÅŸma hızının azalması, vaka artış hızının düÅŸüÅŸe geçmesi ve turizm sezonunun açılması sebebiyle 65 yaÅŸ ve üzeri vatandaÅŸların turizm amaçlı seyahatlerine izin verilmesinin uygun olacağının deÄŸerlendirildiÄŸi belirtildi.

Yayımlanan genelgeye göre, 65 yaÅŸ ve üzeri vatandaÅŸlar (son üç yıl içinde organ ve kemik iliÄŸi nakli olanlar, immün yetmezliÄŸi olanlar ile böbrek yetmezliÄŸi nedeniyle diyalize giren hastalar hariç) turizm amacıyla yapacakları yolculuklarda "Turizm Amaçlı Seyahat Ä°zin Belgesi" almak ÅŸartıyla istedikleri yerleÅŸim yerine gidebilecek.

Turizm Amaçlı Seyahat Ä°zin Belgesine baÅŸvuracak 65 yaÅŸ ve üzeri vatandaÅŸlar, kendileri ile aynı durumda bulunan (65 yaÅŸ ve üzeri) eÅŸ, kardeÅŸ ve birinci derece yakınlarını da kapsayacak ÅŸekilde en fazla 6 kiÅŸi için seyahat izin belgesi baÅŸvurusu yapabilecek.

65 yaÅŸ ve üzeri vatandaÅŸlar, Turizm Amaçlı Seyahat Ä°zin Belgesi almak üzere, Alo 199 Vefa Sosyal Destek Hattı üzerinden veya elektronik ortamda e-Devlet kapısından Ä°çiÅŸleri Bakanlığı e-baÅŸvuru sistemine girerek seyahat izin iÅŸlemleri baÅŸlığının altında yer alacak Turizm Amaçlı Seyahat Ä°zin Belgesi verilmesi alt baÅŸlığını seçerek baÅŸvurularını gerçekleÅŸtirebilecek.

BaÅŸvuru formunda otel tatili, yazlık/devremülk, kiralık ev/villa ya da karavan tatili gerekçelerinden biri seçilecek.

VatandaÅŸlar, otel tatili için rezervasyon belgelerini, yazlık/devremülk için tapu örneklerini, kiralık ev/villa tatili için ise kira sözleÅŸmelerini, karavan tatili için karavan sahiplik belgeleri ya da kira sözleÅŸmelerini zorunlu olarak baÅŸvuru sırasında sisteme yükleyecek.

Turizm Amaçlı Seyahat Ä°zin Belgesi alacak vatandaÅŸlar, otobüs, uçak, tren ve özel araç ile yapacakları yolculuklar için baÅŸvuru yapabilecek.

BaÅŸvuru sırasında baÅŸvuranın ve beraberindekilerin Kovid-19 evde izolasyon sorgusunun yanı sıra belirtilen hastalıklarının olup olmadığı hususu da sistem üzerinden otomatik olarak sorgulanacak.

VatandaÅŸların belge almak için herhangi bir saÄŸlık kuruluÅŸu ya da valilik/kaymakamlıklara gitmelerine gerek bulunmuyor. Turizm Amaçlı Seyahat Ä°zin Belgesi baÅŸvuruları, otomatik olarak deÄŸerlendirilecek ve sonuçlandırılacak.

Ä°zin baÅŸvurusu kabul edilenlere SMS yoluyla bilgilendirme yapılacak, ayrıca e-Devlet üzerinden baÅŸvuru onay belgesi çıktısı da alınabilecek.

Ä°zin baÅŸvurusu kabul edilen 65 yaÅŸ ve üzeri vatandaÅŸların bilgileri, otomatik olarak gidecekleri il valilikleri ile kayıtlı olduÄŸu aile hekimine bildirilecek. Kayıtlı oldukları aile hekimleri tarafından gerekli takipleri yapılacak.