AKÇAABAT DARICA’DAN JAPONYA’YA UZANAN BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ
07/07/2020
murat
0 yorum
PAYLAÅž

AKÇAABAT DARICA’DAN JAPONYA’YA UZANAN BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ

Trabzon'un Akçaabat ilçesi Darıca mahallesinde yaÅŸayan Fatma KöÅŸeli 2007 yılında Ä°lçe Tarım ve Orman MüdürlüÄŸü’nce uygulanan DoÄŸu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma Ä°daresi BaÅŸkanlığının (DOKAP) projesi kapsamında "Çilek YetiÅŸtiriciliÄŸi" kursuna katıldı. BaÅŸarılı bir kurs döneminden sonra KöÅŸeli, bir dönüm arazisinde çilek yetiÅŸtirmeye karar verdi .

KöÅŸeli, 2009 yılında ise DOKAP Tarım Projesi kapsamında "Lider Kadın Çiftçi" olarak Japonya'ya giderek, 18 gün boyunca orada çilek yetiÅŸtiriciliÄŸi, kooperatifleÅŸme, ürün iÅŸleme ve pazarlama konularında çeÅŸitli eÄŸitimler aldı.

Üç çocuk annesi KöÅŸeli, Türkiye'ye döndüÄŸünde eÅŸinin desteÄŸiyle farklı kurslara katılmaya devam ederek, zamanla kendisini daha da geliÅŸtirdi. Çilek bahçesini 3 dönüme çıkartan KöÅŸeli, aile bireylerinin desteÄŸiyle hem pazarda hem de iÅŸletmelere satış yapmaya baÅŸladı. KöÅŸeli, memlekete gelince, çilekten reçel üretimi de yaptığını belirterek, her ikisini de pazarlamaya baÅŸladı. 2010 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Trabzon'da uyguladığı 'Kadın Çiftçiler Yarışıyor' bilgi yarışmasına katılarak birincilik elde eden KöÅŸeli, 2016 yılında da yine il müdürlüÄŸünce uygulanan Organik Çilek YetiÅŸtiriciliÄŸi GeliÅŸtirme Proje'sinden de faydalandığını söyledi.

Akçaabat Ziraat Odası BaÅŸkanı Mustafa Hikmet EyüpoÄŸlu’ da bir açıklama yaparak, Sn. CumhurbaÅŸkanı’mızın 'Ekilmedik bir karış toprak kalmasın' düsturundan hareketle üretimin ve üreticilerimizin her aÅŸamasında her zaman yanında olmaya çalışıyoruz. Tarım danışmanlarımız bu anlamda donanımlı, gerekli bilgiye sahipler. GerektiÄŸi zaman toprak numunesi alımı, tahlili, sonuçların yorumlanması, örnek uygulamalar yapılması, demonstrasyon ve eÄŸitici kurslar düzenlenmesi , çiftçi ziyaretleri, bitki beslemesi ve zirai müdacele vb. konularda üreticilerimize yardımcı olmaktadırlar. Akçaabat’ta tarımsal anlamda adından söz ettiren çalışkan, azimli , baÅŸarılı ve önder bir üretici olan Fatma KöÅŸeli hanımı tebrik ediyorum. KöÅŸeli bir kadın üreticinin isterse neler baÅŸarabileceÄŸini bizlere ve Akçaabat’ımıza göstermiÅŸtir. Bunun gibi kadın üreticilerimizin sayısının artmasını istiyoruz. Bu anlamda gece gündüz demeden 24 saat gerek danışmanlarımız gerek teknik ekip ve gerekse oda yönetimi olarak üreticilerimizin yanındayız.

Bu yıl çilek yetiÅŸtiriciliÄŸine verdikleri emeÄŸin karşılığını aldıklarını ifade eden KöÅŸeli, ÅŸunları kaydetti:

Nisan ayından itibaren çilek hasadı yapıyoruz. Çilek sipariÅŸlerine yetiÅŸemiyoruz. Aldığımız eÄŸitimler sonucu çileÄŸin, sadece yaz aylarında deÄŸil yılın her ayı ürün verebileceÄŸini öÄŸrendik. Modern damlama sulama sistemi kurulu olan bahçede malçlama sitemi ile çilek dikimini gerçekleÅŸtirdik. Çok zor arazi koÅŸullarına raÄŸmen burada çilek üretimini baÅŸarılı bir ÅŸekilde sürdürüyoruz. Arazi yapısının zor olduÄŸundan dolayı taşımacılıkta , yöremizde çay ve fındık taşımakta kullanılan teleferik sistemini kurduk. Çilekleri teleferik yardımıyla evimizin kapısına kadar taşıyoruz. Bizim için kolaylık oluyor. 3 dönümden yılda 9-10 ton civarı ürün alıyoruz. Bu sene fiyatlar ve piyasamız çok iyi, kilosunu 15 TL den satışa sunduk. Ürünlerimizi, aracı olmadan direkt satıyoruz. Pastane, manavın dışında özellikle müÅŸterilerimiz, bizi arıyorlar, ürünleri bahçede görmek istiyorlar, çilekleri bahçeden kendileri toplayıp alıyorlar, biz de memnun oluyoruz."

KöÅŸeli, araziyi büyüttükleri için ürüne de yetiÅŸmekte zorluk yaÅŸadıklarını o nedenle duruma göre 5-6 iÅŸçi çalıştırdıklarını aktararak, bölge insanımıza iÅŸ imkanı da sunmuÅŸ oluyoruz. Bu da bizleri mutlu ediyor dedi.

KöÅŸelinin tek arzusu para kazanmaktan öte herkes köyünde bir ÅŸeyler ekip diksin topraklarını terk etmesinler. Her ÅŸey doÄŸallığını yitirmiÅŸ. Ticari amaçlı olmasa bile herkese kendi doÄŸal ürününü yetiÅŸtirebileceÄŸi bir tarla kurmalarını tavsiye ederim. Böylelikle hem topraklarımız iÅŸlenmiÅŸ olur hem de kendi ürettiÄŸimiz organik ürünleri yemiÅŸ oluruz dedi.

Japon’ya gezisi sonrası tarıma bakış açısının geniÅŸlediÄŸini ve yeni projeler üzerinde çalıştığını belirtti. Çilek yetiÅŸtiriciliÄŸinin yanı sıra kokulu üzüm ve diÄŸer meyvelerden de pekmez , reçel , marmelat gibi ürünler de yapan KöÅŸeli ‘nin yeni hedefi pekmez yapımında gerekli olan meyve suyu çıkaracak presleme makinasına ihtiyacı olduÄŸunu ve bu makinayı almayı planladığını aktardı.