Fındıgın Alternatifi Likarba
11/08/2020
murat
0 yorum
PAYLAÅž

Fındıgın Alternatifi Likarba

Trabzon’da Fındıga alternatif (Likarba) Yaban Mersini 10 dönüm fındıktan aldığınız verimi 1 dönümünden alınıyor.

Trabzon’un Akçaabat ilçesi Kuruçam mahallesinde yaÅŸayan Ä°sa Lüleci yurt içi ve yurt dışı tarımsal eÄŸitimlere katılmış ve sertifika almış. 2007 yılında JICA ( Japon Uluslar Arası Ä°ÅŸbirliÄŸi Ajansı) ve DOKAP ( DoÄŸu Karadeniz Bölgesi Kalkınma Ä°daresi BaÅŸkanlığı) projeleri ile tanışmış ve akabinde farklı projeleri uygulamaya koymuÅŸtur. Ä°lk olarak JICA ve Türkiye’nin ortaklaÅŸa düzenlediÄŸi model projede görev aldı. Japon ve Türk mühendislerden oluÅŸan ekip ile çalışmaya baÅŸladı. Bu çalışmalar esnasında mavi yemiÅŸ (likarba) ilgisini çekti. Mavi yemiÅŸ deneme bahçesi kurmaya karar verdi. Dönüme ortalama 300 fidan gerekiyordu. O yıllarda fidan maliyeti yüksek olduÄŸu için yarım dönüm bir bahçe tesis ederek kendi imkanları ile bu iÅŸe baÅŸladı.Fidan çoÄŸaltma yaparak kendi fidan ihtiyacını karşıladı ve mavi yemiÅŸ bahçesini 3 dönüme çıkardı. 20 Eylül- 7 Ekim 2010 tarihlerinde Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında 18 günlük Japonya’da eÄŸitim gezisine katılmış ve burada pek çok tarımsal faaliyet alanlarını inceleme fırsatı bulmuÅŸtur.

2010 yılında yaban mersini (Likarba) bahçesini tesis eden Lüleci bu alanda yaban mersini bitkisin toprak isteÄŸinin elveriÅŸli olmamasıyla yeterli bir verim alamamış ve pes etmeden baÅŸka bir alanda yeniden yaban mersini bahçesi tesis etmiÅŸtir. Burada istediÄŸi verime yani dönümüne 500-600 kg ürün almaktadır. YaÅŸ ürün fiyatı 40- 50 TL /Kg olup ürün yetiÅŸtiriciliÄŸinden son derece memnun, fındığa alternatif olarak çok daha karlı bir ürün olduÄŸunu söyledi. Yaklaşık 3 dönüm alanda yaban mersini üreten Lüleci üretim alanını daha da artırmayı ve ürünü kurutma- paketleme tesisi kurup katma deÄŸerini artırmayı planlıyor. 10 dönüm fındıktan 1 dönüm yaban mersini daha karlı diyen Lüleci , fındığa alternatif olarak üreticilerimize tavsiye ediyor. Bu ürünler ile tanışmasına vesile olan JICA ,DOKAP, Tarım ve Orman MüdürlüÄŸü ve Akçaabat Ziraat Odası yetkililerine ve mühendislerine teÅŸekkür ediyor.SaÄŸlık açısından faydalı bir ürün olan mavi yemiÅŸi özellikle hasta insanlara ÅŸifa olarak vermekten çok mutlu olduÄŸunu aktarıyor.
Akçaabat Ziraat Odası BaÅŸkanı Sn. Mustafa Hikmet EyüpoÄŸlu  ve Akçaabat Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Veysel BAKÄ° yaban mersini üreticisi Ä°sa Lüleci’yi iÅŸletmelerinde ziyaret ettiler.
Akçaabat Ziraat Odası BaÅŸkanı Sn. Mustafa Hikmet EyüpoÄŸlu ÅŸunları ifade etti,
Blueberry, mavi yemiÅŸ, ayı üzümü, yöremizdeki adı likapa (ligarba) olarak da bilinen, ılıman iklimlere adapte olmuÅŸ üzümsü bir meyve türüdür. Karadeniz bölgesinin daÄŸlarında çok miktarda bulunur. Anavatanı Kuzey Amerika'dır. A, C, E ve K vitaminleriyle kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi vücudumuz için gerekli birçok minerali de içinde barındırıyor. Yöre halkı tarafından taze olarak, reçel veya pekmez yapılarak tüketilmektedir. Yaban mersini, asitli toprakları tercih eder (pH=4.0-5.5) ve genel bir ifade ile yabani yaban mersinlerinin olduÄŸu yerlerde, defne, çam, kızılaÄŸaç veya beyaz sedirin karışık olarak yetiÅŸtiÄŸi nispeten meyilli alanlarda kültür çeÅŸitleri rahatlıkla yetiÅŸebilmektedir. Toprak ve iklim bakımından yaban mersini yetiÅŸtiriciliÄŸi için mükemmel ÅŸartlara sahip olan Karadeniz Bölgesi yaban mersini tarımının ülkeye yayılmasında öncü konumundadır. Yaban mersini tam bir vitamin deposudur. Antioksidan özelliÄŸi yüksek bir meyvedir.

Yaban Mersininin Faydaları ÅŸu ÅŸekilde özetlenebilir:
• Kan ÅŸekerini düzenler.
• Ä°drar yollarını temizler.
• Görme kaybına engeller.
• Beyin saÄŸlığını korur.
• Kalp hastalıklarından korur.
• Sindirim sistemini düzenler.
• Kanserden korur.
• DoÄŸal antidepresandır.
• Vücuttaki ÅŸeker dengesini düzenler.
• Taze olarak yenildiÄŸinde kanı temizler.
• Tansiyonun dengede tutulmasına yardımcı oluyor.
• Kalp krizi riskini azaltır.