Gümüşhane'de Sonbahar Şap Aşılama Kampanyası Başladı
03/09/2020
murat
0 yorum
PAYLAÅž

Gümüşhane'de Sonbahar Şap Aşılama Kampanyası Başladı

GümüÅŸhane il genelinde hayvan hastalık ve zararlıları ile mücadele programı kapsamında 2020 yılı Sonbahar Åžap Aşılama Kampanyası baÅŸladı. Kampanya kapsamında kayıt büyükbaÅŸ hayvanlar aşılanacak.

Ülke genelinde uygulamaya konulan "Bölgesel Risklerin Azaltılmasına Dayalı Åžap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon Projesi" kapsamında GümüÅŸhane ve ilçelerinde 1 Eylül-15 Kasım tarihleri arasında büyükbaÅŸ hayvanlara yönelik olarak "Åžap Aşılama Kampanyası" baÅŸlatıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki defa aşılama kampanyası düzenlendiÄŸini, ÅŸap hastalığının önemli hayvan hastalıklarından olduÄŸunu ifade eden Tarım ve Orman Ä°l Müdürü Edip BirÅŸen, “Ülkemizde zaman zaman görülen Åžap hastalığı, hayvan ve hayvansal üretimi etkileyen, bunların ihracatını engelleyen ve dolayısı ile ciddi ekonomik kayıplara sebep olan bir hastalık olması nedeniyle aşılamaya uygun tüm hayvanların aşılanması önem arz etmektedir. Åžap hastalığının ölüm oranı düÅŸük olmakla birlikte genç hayvanlarda virüsün kalpte yerleÅŸmesi (lokalize) sonucu ölümle sonuçlanan myokarditis olguları görülebilir. Hastalığın bulaÅŸma oranı ise yüksek olup, et ve süt verimlerindeki hızlı düÅŸüÅŸe baÄŸlı ekonomik kayıplar önem taşımaktadır” dedi.

GümüÅŸhane’deki büyükbaÅŸ hayvanların tamamının 10 Åžubat – 15 Mayıs tarihleri arasında ilkbahar döneminde aşılandığını, 1 Eylül – 16 Kasım tarihleri arasında da sonbahar kampanya kapsamında da büyükbaÅŸ hayvanların tamamının aşılanmasının hedeflendiÄŸini dile getiren BirÅŸen, “Aşısız annelerden doÄŸan yavrulara 2 haftalıktan, aşılı annelerden doÄŸan ve yaÅŸamının ilk günlerinde kolostrum alan yavrulara ise 2 aylıktan itibaren ilk aşılama yapılır. Ä°lk aşılamadan 21-30 gün sonra ise rapel (tekrar) aşılama yapılır. Ä°lk defa aşılanacak büyükbaÅŸ hayvanların aşılama kampanyasında aşılandıktan 21-30 gün sonra tekrar aşılanması saÄŸlanacaktır. Tüm bulaşıcı hayvan hastalıkları ile Ä°limiz genelinde Bakanlığımızca belirlenmiÅŸ esaslar doÄŸrultusunda hayvan hastalıkları ve zararlıları ile mücadele, koruyucu ve tedavi edici hayvan saÄŸlığı hizmetlerinin yürütülmesi, hayvan refahını saÄŸlayıcı çalışmalar ve hayvan saÄŸlığı ile ilgili karantina hizmetlerinin yürütülmesi kapsamında tüm uygulamalar; Ä°l/Ä°lçe Tarım ve Orman MüdürlüÄŸü personelimiz tarafından mesai mefhumu gözetilmeksizin gerçekleÅŸtirilmektedir” diye konuÅŸtu.