Babası Yorulmasın Diye Traktör Yaptı
05/09/2020
murat
0 yorum
PAYLAÅž

Babası Yorulmasın Diye Traktör Yaptı

GümüÅŸhaneli imam köy iÅŸlerini yapan babasına traktör alamayınca sosyal medyadaki videoları izleyerek çıkma parçalarla mini traktör yaptı.

Merkeze baÄŸlı AÅŸağı Alıçlı köylü olan 2 çocuk babası Ä°brahim Nar, 7 yıldır sürdürdüÄŸü imamlık görevine Yeniyol köyünde devam ediyor. Köyde yaÅŸayan babası ise köydeki iÅŸlerini ahırında beslediÄŸi atıyla yapıyor.

Babasının sürekli atla birlikte çalışarak yorulmasını engellemek için traktör almak isteyen fakat pahalı olunca bundan vazgeçerek kendisi yapmak üzere harekete geçen genç imam kafasında projesini çizdikten sonra youtube’da bulunan videoları da izleyerek traktörü yapmaya baÅŸladı.

Traktörün ÅŸasesini oluÅŸturduktan sonra pancar motoru alan Nar, motora Ankara’dan özel sipariÅŸle otomatik ÅŸanzıman taktı. Daha sonra sanayi sitesinden çıkma TOFAÅž araçlarının ÅŸanzıman ve diferansiyelini traktörüne monte eden Nar, en fazla 30 kilometre hıza ulaÅŸacak ÅŸekilde dizayn ettiÄŸi traktörüne römork aldı, kendi imkanlarıyla pulluk ve tırmık yaptı.

“Babam baÅŸta beÄŸenmedi ama ÅŸimdi her iÅŸi bununla yapıyor”

Yaz başında 2 aylık uÄŸraÅŸla yaptığı traktörünü yaz boyunca babasının baÄŸ bahçe iÅŸlerinde kullandığını, römorkunda yük taşıdığını kaydeden Nar, “Bütün iÅŸçiliÄŸini, ÅŸasesini kendim yaptım. Hazır olarak sadece motor, ÅŸanzımanlar ve diferansiyel var. Freni disk fren yaptım mafsala. Bir hidrolik bu aracı durduruyor. 2 çeker bir araç. Babam bindi, beÄŸendi. Babam ilk baÅŸta beÄŸenmedi ama biraz yük taşıyınca ondan sonra beÄŸendi” dedi.

“1,5-2 tonu rahat taşıyor”

Ä°lkokulu yatılı okuduÄŸunu, Trabzon’un Arsin ilçesindeki Kur’an Kursunda hafızlık ve Ä°mam Hatip Lisesinden mezun olduktan sonra 7 yıldır imam olarak görev yaptığını hatırlatan Nar, yaptığı traktörle babasının yaz başından beri odun, ot, taÅŸ, kum taşıdığını ve traktörün yaklaşık 1,5-2 tonu rahat taşıdığını kaydetti.

“Traktör pahalı olunca kendim tasarlayıp yapmaya baÅŸladım”

Herhangi bir teknik bilgisi ve bu konuda eÄŸitimi olmadığını, ayrıca bu konuyla ilgili birisinin yanında da çalışmadığını ifade eden Nar, “Babamın bir atı var. Durmadan atla odun taşıyor, baÄŸ bostan sürüyor. Baktık bu iÅŸler biraz zor. Dedik bir traktör alalım. O da biraz pahalı olunca kendim tasarlayıp yapmaya baÅŸladım. Aklımda nasıl bir ÅŸey yapacağımı oluÅŸturdum. Biraz da sosyal medyadan yardım alarak, izleyerek böyle bir giriÅŸime baÅŸladık. Parçalarını yavaÅŸ yavaÅŸ topladım. Arabalardan çıkan hurda malzeme zaten. Motorunu, ÅŸanzımanını, diferansiyelini sanayiden aldım” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“Åžimdi at yerine 8,5 beygirlik bu traktörü kullanıyoruz”

Aracın motorunun 8,5 beygir gücündeki iple çalıştırılan “pancar motoru” olduÄŸunu dile getiren Nar, “Motorun hemen bitiÅŸiÄŸine Ankara’dan sipariÅŸ verdiÄŸimiz özel yapım otomatik ÅŸanzımanı yerleÅŸtirdik. Bu traktörde debriyaj yok. Hem otomatik hem vitesli bir araç. Biz kendimiz tasarladık bunu. Arkasında TOFAÅž ÅŸanzımanı ve TOFAÅž arabaların diferansiyeli var. Arka lastiklerdeki jantlar at arabasının, ön lastikler skoter lastikleri. Toparlayarak bunu yapmayı baÅŸardık. Yaz başında yaklaşık 2 ay sürdü yapmamız. Åžimdi at yerine bunu kullanıyoruz. Bin 500 liraya mal ettim” ifadelerini kullandı.