Koronavirüsün Uzun Süreli 15 Belirtisi
09/09/2020
murat
0 yorum
PAYLAŞ

Koronavirüsün Uzun Süreli 15 Belirtisi

Bilim insanları koronavirüsü yenen hastaların aylar sonra bile yorgunluk, tat ve koku kaybı, baÅŸ aÄŸrısı gibi semptomlardan etkilendiÄŸi ve bu kiÅŸilerin sayısının her geçen gün arttığını açıkladı. AraÅŸtırmacılar "Uzun süreli Kovid" olarak deÄŸerlendirilen durumda görülen 15 semptomu açıkladı.

Yeni tip koronavirüsten iyileÅŸen binlerce insan, aylar sonra günlük hayatına dönmesini zorlaÅŸtıran semptomlarla mücadele etmeye devam ediyor. Hastaların, kronik yorgunluk ve biliÅŸsel problemlerin birçok semptomunu bildirmesiyle oluÅŸan durum "uzun süreli Kovid" olarak adlandırılıyor.

Koronavirüsün küresel ölüm oranı hala artıyor ve uzmanlar virüsün yan etkilerini anlamak için çabalıyor. Yakın zamanda ABD'de yapılan bir araÅŸtırma, virüs nedeniyle hastaneye baÅŸvuran hastaların yüzde 75'inin sorunlarla karşılaÅŸmaya devam ettiÄŸini ortaya çıkardı. King's College London'daki uzmanlar, 60 bin kadar hastanın üç aydır hala çeÅŸitli semptomlar yaÅŸadığını belirtti.

UZUN SÜRELÄ° KOVÄ°D NEDÄ°R?

 Uzmanlar, 2020'in başında dünyayı etkisine alan yeni tip koronavirüsün yan etkileri de dahil olmak, hastalık hakkında çok fazla araÅŸtırılacak konu olduÄŸunu açıkladı.

The Sun'a konuÅŸan Doktor Ben Littlewood-Hillsdon, Kovid-19'un neden uzun süren bir hastalık olduÄŸunun henüz anlaşılamadığını söyledi. "Uzun Kovid"in resmi bir tıbbi terim olmadığını, ancak semptomları, Dünya SaÄŸlık Örgütü tarafından resmi olarak tanınan iki haftalık semptom süresinden daha uzun süre devam eden kiÅŸileri tanımlamak için konuÅŸma dilinde kullanılan bir terim olduÄŸunu açıkladı.

KORONAVÄ°RÜSÜN UZUN SÜRELÄ° YAN ETKÄ°LERÄ° NELERDÄ°R?

Yaklaşık 500 bin Ä°ngiltere vatandaşının koronavirüsün uzun süreli etkilerinden muzdarip olduÄŸunu belirten araÅŸtırmacılar, uzun süreli Kovid'in 15 semptomunu listeledi. Grup, hükümetten bu durumdan etkilenen insanlara yardım etmesini talep etti.

Ä°ÅŸte Kovid'in on beÅŸ belirtisi ve dikkat edilmesi gerekenler:

1. SAÇ DÖKÜLMESÄ°

Yakın zamanda koronavirüsü yenen bin 500 kiÅŸinin katıldığı bir araÅŸtırmada, her dört kiÅŸiden birinin, saç dökülmesi yaÅŸadığını ortaya çıkarıldı. Söz konusu durum, kafa derisinde olduÄŸu gibi, kaÅŸ ve kirpik gibi vücudün diÄŸer kısımlarında da görülebiliyor.

2. Ä°SHAL

Haziran ayında ABD resmi koronavirüs semptom listesine ishali de ekledi. Bu semptom birçok insanın güçten düÅŸmesine neden olarak, iÅŸe geri dönmesine engel olabiliyor.

3. YORGUNLUK

Bilim insanları, uzun Kovid hastalığından ÅŸüphelenilen insanların büyük bir çoÄŸunluÄŸunun, sürekli devam eden yorgunluk bildirdiÄŸini ve bazılarının merdiven çıkmak gibi temel faaliyetleri bile gerçekleÅŸtirmekte zorlandıklarını açıkladı.

4. GÖÄžÜS AÄžRISI

Koronavirüs, akciÄŸerlere saldıran bir enfeksiyon olduÄŸu için Kovid-19'a yakalanan pek çok kiÅŸinin göÄŸüs aÄŸrısı bildirmesi ÅŸaşırtıcı deÄŸil, ancak uzun Kovid hastası birçok kiÅŸi merdivenleri çıkarken veya yürürken göÄŸüs aÄŸrıları yaÅŸadıklarını söylüyor.

5. UYKUSUZLUK

Mart ayında Ä°ngiltere'de yapılan bir araÅŸtırma kapsamında birçok kiÅŸi hastalığı yendikten aylar sonra pandeminin neden olduÄŸu stres nedeniyle uykusuzluk yaÅŸadığını açıkladı.

6. HALUSÄ°NASYON GÖRME

Halüsinasyon, kiÅŸinin zihninin dışında var olmayan ÅŸeyleri görmesi, duyması, koklaması, tatması veya hissetmesi anlamına geliyor. AraÅŸtırmacılar söz konusu durumun ilaçlardan kaynaklanabileceÄŸini söyledi. Daha önce yapılan bir çalışmada, nörolojik rahatsızlıklardan muzdarip hastalarda bir artış olduÄŸunu ve hastaların yüzde 36'sının nörolojik sorunlar bildirdiÄŸi ifade edildi.

7. AYAK PARMAKLARINDA BEZELER

Kovid-19 hastalarını tedavi eden saÄŸlık görevlileri, insanların ayaklarında kabarcıklar ve mor lezyonlar geliÅŸtirdiÄŸi alışılmadık vakalar gördüklerini sürekli olarak bildirdi. AraÅŸtırmacılar, söz konusu durumun daha çok çocuklarda ortaya çıktığını aktardı.

8. ÜÅžÜME VE TÄ°TREME

Uzun süreli Kovid hastalarının belirtiÄŸi bir baÅŸka semptom ise sürekli üÅŸüdüklerini hissetmeleri ve bu yüzden titremek zorunda kaldılar. AraÅŸtırmacılar üÅŸümenin ateÅŸ nedeniyle ortaya çıkabileceÄŸini söyledi.

9. RUH VE SÄ°NÄ°R HASTALIKLARI

Uzun süreli Kovid'den muzdarip birçok hasta hezeyan, kafa karışıklığı ve anksiyete hissettiÄŸini bildirdi. Özellikle doktorlar, hastaneye kaldırılan ÅŸiddetli koronavirüs hastalarıın sıklıkla "YBÜ deliryum" adı verilen akut bir beyin rahatsızlığı geliÅŸtirdiÄŸini açıkladı.

10. BÄ°LÄ°ÅžSEL SORUNLAR

BiliÅŸsel sorunlar arasında hafıza kaybı, dikkatini vermekte zorlanmak ve baÅŸkalarını anlamakta zorlanmak gibi semptomlar yer alıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan doktor Littlewood-Hillsdon, "BiliÅŸsel sorunlar koronavirüsün bilinen bir belirtisi olmasa da, beyin sisi, konsantrasyon zorlukları ve hafıza kaybının Kovid-19'un uzun vadeli etkileri olabileceÄŸine dair artan kanıtlar var. Bunlar hem genç hem de yaÅŸlı hastalarda bildirilmiÅŸtir" ifadelerini kullandı.

11. SOLUNUM SORUNLARI

Koronavirüs akciÄŸerlere saldırdığı için, hastaların solunum sorunları yaÅŸama olasılığı oldukça yüksek. Ancak çoÄŸu hasta iyileÅŸtikten sonra bile nefes almada güçlük çektiÄŸi ÅŸikayetiyle doktorların kapısını çalıyor.

12. KAS VEYA VÜCUT AÄžRILARI

ÇoÄŸu insan, spor salonunda uzun bir süre geçirdikten sonra kas veya vücut aÄŸrısı yaÅŸar. Ancak uzun Kovid'den muzdarip insanlar, bu durumu sıklıkla yaşıyor ve sandalyeden kalkmak gibi basit ÅŸeyleri yapmakta zorlanıyor.

13. KALBİN DAKİKADA 100'DEN FAZLA ATMASI (TAŞİKARDİ)

YetiÅŸkinler için normal bir kalp atış hızı 60 ile 100 arasında herhangi bir deÄŸerdedir. Uzmanlar, bu kapsamda, virüsten iyileÅŸen sporcuların ciddi veya kalıcı kalp komplikasyonları ile karşı karşıya kalabileceÄŸini açıkladı.

14. KUSMA

Virüsten iyileÅŸen ve uzun süredir Kovid sorunu yaÅŸayan kiÅŸilerin az bir çoÄŸunluÄŸu kusma yaÅŸadıklarını belirtiyor.

15. KALBÄ°N ATIÅž HIZI VE RÄ°TMÄ°YLE Ä°LGÄ°LÄ° SORUNLAR (ARÄ°TMÄ°)

Aritmi durumda kalp çok hızlı veya çok hızlı atıyor. Koronavirüsü ağır geçirip yenen kiÅŸilerin belirttiÄŸi bu durum zayıf veya hasar görmüÅŸ bir kalbin sonucunda ortaya çıkıyor.