Trabzon'da 7 Gün 7 Konu ile  Korenavirüs Denetimi
18/10/2020
murat
0 yorum
PAYLAŞ

Trabzon'da 7 Gün 7 Konu ile Korenavirüs Denetimi

Trabzon Ä°l Hıfzıssıhha Kurulu, Vali Ä°smail UstaoÄŸlu baÅŸkanlığında 18.10.2020 Pazar günü saat 16.00’da olaÄŸanüstü toplantı gerçekleÅŸtirdi.

Toplantıda alınan kararlar ÅŸu ÅŸekilde açıklandı;

Koronavirüs salgınının etkileri ve vaka artışları tüm dünyada halen devam etmekte olup özellikle Avrupa kıtasında salgının seyrinde bir yükselme yaÅŸandığı, birçok Avrupa ülkesinde kiÅŸilerin toplu olarak bir araya gelmemelerine yönelik yeni tedbirlerin alındığı görülmektedir.

Ülkemizde de koronavirüs salgınının toplum saÄŸlığı ve kamu düzeni açısından oluÅŸturduÄŸu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla içerisinde bulunduÄŸumuz kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra salgının seyri ve olası riskler göz önünde bulundurularak hayatın her alanına yönelik uyulması gereken ek kurallar ve önlemler belirlenmekte ve uygulamaya geçirilmektedir.

Koronavirüs salgınıyla mücadelede gelinen aÅŸamanın SaÄŸlık Bakanlığı ile birlikte deÄŸerlendirilmesi ve Sayın CumhurbaÅŸkanımızın talimatları üzerine aÅŸağıdaki kararların alınması gerekmiÅŸtir.

Ä°çiÅŸleri Bakanlığının 18.10.2020 tarihli E-89780865-153-17174 sayılı genelgesine istinaden Ä°l Umumi Hıfzıssıhha Kurulumuzca alınan karar doÄŸrultusunda;

1. Ä°lçe hıfzıssıhha kurullarının 48 saat Ä°çerisinde toplanmasının saÄŸlanması; tüm ilçelerimizde en geç 48 saat içerisinde umumi hıfzıssıhha kurullarının toplanması ve salgınla mücadele amacıyla alınan tedbirlerin uygulanmasına dair TAKÄ°P, DENETÄ°M, UYARI ekseninde, mevcut durum analiz edilerek, alınan tedbirler ile yürütülen denetim faaliyetlerinin deÄŸerlendirilmesine,

Umumi hıfzıssıhha kurulu toplantılarında, salgınla mücadelede kurumsal kapasitenin yükseltilmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluÅŸların (bilhassa yerel yönetimlerin) takip, denetim ve uyarı sistemine daha fazla katkı sunmalarına yönelik hususların görüÅŸülmesi ve karara baÄŸlanmasına,

2. 7 Gün-7 Konu-7 Denetim;

19 Ekim 2020 Pazartesi gününden itibaren 7 gün boyunca aÅŸağıda belirtilen 7 ayrı konuda tüm il ve ilçelerimizde genel denetimlerin yapılmasına yönelik gerekli planlama ve uygulamanın eÅŸgüdüm içerisinde en üst seviyede icra edilmesine,

Buna göre;

19 Ekim 2020 Pazartesi; umuma açık istirahat ve eÄŸlence yerleri baÅŸta olmak üzere kafe, restoran gibi yeme içme mekânları,

20 Ekim 2020 Salı; ÅŸehir içi ve ÅŸehirler arası yolcu taşımacılığı yapılan her türlü toplu ulaşım araçları (okul servisleri dâhil) ile havalimanı/gar/otogar gibi yerler,

21 Ekim 2020 ÇarÅŸamba; organize sanayi bölgeleri baÅŸta olmak üzere, toplu iÅŸçi çalıştırılan fabrika, iÅŸletme vb. yerler ile personel servisleri,

22 Ekim 2020 Perşembe; tanılı ya da temaslı olması nedeniyle izolasyona tabi tutulan kişiler,

23 Ekim 2020 Cuma; AVM’ler, cami ve mescitler, halı sahalar/spor tesisleri,

24 Ekim 2020 Cumartesi; vatandaÅŸlarımızın kalabalıklar halinde bulunabildikleri kamuya açık alanlar (cadde, sokak, park ve bahçeler, piknik alanları, pazaryerleri, sahiller vb.)

25 Ekim 2020 Pazar günü ise; berber/kuaför/güzellik merkezleri, internet kafe/salon ve elektronik oyun yerleri, düÄŸün ve/veya nikâh salonları, lunapark/tematik parklar denetlenecektir.

EtkinliÄŸi ve görünürlüÄŸü en üst seviyede olacak ÅŸekilde planlanacak ve uygulanacak denetim faaliyetlerinde, denetim ekiplerinin her bir iÅŸ kolu ya da mekânın uzmanlık bilgisi göz önünde bulundurularak, ilgili kamu kurum ve kuruluÅŸları (kolluk, yerel yönetimler, il/ilçe müdürlükleri vb.), köy/mahalle muhtarları ile meslek odalarının temsilcilerinden oluÅŸacak ÅŸekilde belirlenmesine,

3. Anons ve Duyuruların Etkinliği;

Gerek belediyelerin, il özel idarelerin, kolluk araçlarının sesli duyuru sistemleri ile camilerden yapılan anonslar gerekse diÄŸer iletiÅŸim vasıtalarıyla (televizyon, radyo, gazete, sosyal medya gibi) yapılan paylaşımlar sonucunda vatandaÅŸlarımızın özellikle maske kullanma konusundaki telkin ve çaÄŸrılara önemli ölçüde riayet ettikleri deÄŸerlendirilmektedir. Maske kullanımı konusundaki hassasiyetin aynı ÅŸekilde korunmasının yanı sıra, fizikî mesafe kuralı konusunda da duyarlılığın artırılması gerekmektedir.

Havaların soÄŸumaya baÅŸlamasıyla birlikte kapalı alanlarda yoÄŸunlaÅŸmaların artacağı öngörüldüÄŸünde fizikî mesafe kuralının hayatın her alanında ve tüm mekânlarda uyulması gereken bir kural olduÄŸu, kapalı alanlarda kalabalık ÅŸekilde toplanılmasının halk saÄŸlığı açısından risk oluÅŸturduÄŸu ve kapalı yerlerin sık sık havalandırılması gerektiÄŸi hususlarının her türlü duyuru vasıtasıyla vatandaÅŸlarımıza hatırlatılması büyük önem taşımaktadır.

Bu amaçla aÅŸağıdaki duyuru metninin yukarıda belirtilen vasıtalarla anons edilmesinin saÄŸlanmasına,

"Kıymetli vatandaÅŸlarımız; algınla mücadelede maske, temizlik ve mesafe kurallarına uyma konusunda çok dikkatli olmalıyız.

SaygıdeÄŸer hemÅŸerilerimiz, Sonbahara girdik, kış yaklaşıyor. Özellikle tüm kapalı yerlerde ve yoÄŸunluÄŸun arttığı alanlarda fiziki mesafe kuralı noktasında daha dikkatli olmalıyız. Salgında hepimiz birbirimize karşı sorumluyuz. Ä°nÅŸallah birlikte baÅŸaracağız.”

4. Temaslı Bildiriminin Önemi;

Salgınla mücadelenin temel unsurlarından birisi olan “filyasyon” çalışmalarının saÄŸlıklı bir ÅŸekilde yürütülebilmesi için tanı konulmuÅŸ vatandaÅŸlarımızın yakın dönemde temaslı oldukları kiÅŸiler hakkında en doÄŸru bilgiyi eksiksiz ÅŸekilde vermeleri son derece önem taşımaktadır.

Kovid-19 tanısı konulan kiÅŸilerin temaslısı oldukları kiÅŸilerle ilgili bilgileri eksik/gerçeÄŸe aykırı ÅŸekilde vermeleri durumunda gerekli idari ve adli iÅŸlemlerin yapılması kararı 24.09.2020 tarih (2020/105) sayılı Ä°l Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Kararında alınmıştır.

Son dönemlerde temaslı bildirim oranlarında düÅŸüÅŸ olduÄŸu, birinci derece yakınlar dışında temaslı bildiriminde isteksizlik yaÅŸandığı görülmektedir.

Salgının yayılımının önlenmesi açısından kovid-19 tanısı konulan kiÅŸilerin gerçeÄŸe aykırı, eksik, yanıltıcı beyanlarının tespit edilmesi durumunda Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun ilgili maddeleri gereÄŸince idari iÅŸlem tesis edilmesi ve konusu suç teÅŸkil eden davranışlara iliÅŸkin Türk Ceza Kanunu’nun 206. maddesi kapsamında gerekli adli iÅŸlemlerin baÅŸlatılmasına,

5. Åžehir Ä°çi Toplu Ulaşım HES Entegrasyonu;

29.09.2020 tarihli Ä°çiÅŸleri Bakanlığı genelgesi ve 02.10.2020 tarih (2020/107) sayılı Ä°l Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile her türlü ÅŸehir içi toplu ulaşım aracıyla (otobüs, metro, metrobüs vb.) yapılan seyahatlerde kullanılmak üzere kiÅŸiye özel hale getirilmiÅŸ elektronik/akıllı seyahat kart sistemleri ile SaÄŸlık Bakanlığı Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması arasında gerekli entegrasyonların saÄŸlanması talimatlandırılmıştır.

SaÄŸlık Bakanlığı ile HES entegrasyonu saÄŸlanmasına yönelik çalışmaların hızlandırılmasına, çalışmaların ÅŸehir içi toplu ulaşım sistemleri ile HES entegrasyonunun saÄŸlanmasına iliÅŸkin temel usul ve esaslara dair hükümlerin yer aldığı kararımızın ekinde de iletilen Ä°çiÅŸleri Bakanlığının 18.10.2020 tarih 17174 sayılı genelgesinin ekinde gönderilen (Kurul kararı son bölüm Ek-1) Yerel Yönetimlerin HES Kodu Sorgulama Süreçleri doÄŸrultusunda yürütülmesine,

Kaymakamlarca yukarıda belirtilen esaslar doÄŸrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 27. ve 72. maddeleri uyarınca ilçelerde umumi hıfzıssıhha kurul kararlarının ivedilikle alınmasına, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve maÄŸduriyete neden olunmamasına, alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun ilgili maddeleri gereÄŸince idari iÅŸlem tesis edilmesi ve konusu suç teÅŸkil eden davranışlara iliÅŸkin Türk Ceza Kanunu’nun 195. maddesi kapsamında gerekli adli iÅŸlemlerin baÅŸlatılmasına, uygulamada birlikteliÄŸin saÄŸlanması için alınan kararların ilgili kurumlara iletilmek üzere kaymakamlıklara iletilmesine oy birliÄŸi ile karar verilmiÅŸtir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

EK-1

YEREL YÖNETÄ°MLERÄ°N HES KODU SORGULAMA SÜREÇLERÄ°:

Yerel Yönetimler tarafından HES kodu ile risk durumu sorgulama kapsamında öncelikle SaÄŸlık Bakanlığı’na baÅŸvurarak protokol iÅŸlemlerinin tamamlanması ve sonrasında HES Kodu Sistemlerine entegrasyonun tamamlanması gerekmektedir. HES kodu ile risk durumu sorgulama süreçlerinde Yerel Yönetimler tarafından yapılması gereken iÅŸlemler aÅŸağıda sıralanmıştır;

1. Åžehir içi toplu ulaşım araçlarından faydalanmak isteyen kiÅŸilerin, öncelikle HES kodlarının toplu ulaşım sırasında kullandıkları elektronik/akıllı seyahat kartlarına, kart sahibine ait TC Kimlik Numarası/Pasaport Numarası ve HES Kodu bilgilerinin tanımlanması saÄŸlanacaktır.

2. HES Kodu ile eÅŸleÅŸtirilmiÅŸ ve anlık sorgulamaya uygun sistemleri olan Yerel Yönetimler için;

a. HES Kodu kayıtlı kiÅŸilerden, sadece toplu ulaşım hizmetini almış kiÅŸi için anlık olarak HES kodları sorgulanır. “RÄ°SKLÄ°” olduÄŸu sistem tarafından tespit edilen kiÅŸiler Yerel Yönetimler tarafından hiçbir ek bildirime gerek kalmaksızın cezai yaptırımlar uygulanmak üzere SaÄŸlık Bakanlığı tarafından otomatik olarak Ä°çiÅŸleri Bakanlığına iletilecektir. Yerel yönetimlerin sistemleri tarafından sadece “RÄ°SKLÄ°” kiÅŸilerin toplu ulaşım kullanımına iliÅŸkin detay bilgileri (hat numarası, kullanım zamanı vb.) SaÄŸlık Bakanlığı sistemine ayrıca kaydedilecektir.

3. Yerel yönetimlerin elektronik sistemleri veya altyapıları anlık olarak sorgulamaya uygun deÄŸilse veya teknik olarak yetersiz ise;

a. HES Kodu kayıtlı kiÅŸiler için, sadece o güne ait toplu ulaşım hizmetini almış kiÅŸilerin HES kodları sorgulanır. “RÄ°SKLÄ°” olduÄŸu sistem tarafından tespit edilen kiÅŸiler Yerel Yönetimler tarafından hiçbir ek bildirime gerek kalmaksızın cezai yaptırımlar uygulanmak üzere SaÄŸlık Bakanlığı tarafından otomatik olarak Ä°çiÅŸleri Bakanlığına iletilecektir.

b. HES kodunun teknik veya herhangi bir sebeple alınamadığı durumlarda, sadece o güne ait toplu ulaşım hizmetini almış kiÅŸilerin TC Kimlik Numarası ya da Pasaport Numarası sisteme gönderilir. “RÄ°SKLÄ°” olduÄŸu sistem tarafından tespit edilen kiÅŸiler Yerel Yönetimler tarafından hiçbir ek bildirime gerek kalmaksızın cezai yaptırımlar uygulanmak üzere SaÄŸlık Bakanlığı tarafından otomatik olarak Ä°çiÅŸleri Bakanlığına iletilecektir.

c. HES kodunun teknik veya herhangi bir sebeple alınamadığı durumlarda TC Kimlik Numarası ya da Pasaport Numarası kiÅŸi bazında en fazla günde bir defa kullanım bilgisi ile birlikte SaÄŸlık Bakanlığı sistemlerine gün sonunda elektronik ortamda toplu olarak gönderilecektir. “RÄ°SKLÄ°” olduÄŸu sistem tarafından tespit edilen kiÅŸiler Yerel Yönetimler tarafından hiçbir ek bildirime gerek kalmaksızın cezai yaptırımlar uygulanmak üzere SaÄŸlık Bakanlığı tarafından otomatik olarak Ä°çiÅŸleri Bakanlığına iletilecektir.

4. KiÅŸiselleÅŸtirilemeyen seyahat kartı (TC kimlik/Pasaport ve/veya HES Kodu ile kart bilgilerinin eÅŸleÅŸtirilmesi yapılmamış veya teknik olarak yapılamayan) kullanımlarında veya beyan usulü kontrol durumlarında ilgili görevlilerce;

a. Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması üzerinden Vatandaşın HES Koduna ait karekod okutularak risk durumu sorgulanacaktır.

b. Karekod olmadığı durumda vatandaÅŸa ait HES Kodunun Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması üzerinden girilerek risk durumu sorgulanacaktır.

c. Sorgu sonucu “RÄ°SKLÄ°” çıkan kiÅŸilerin toplu ulaşım hizmetinden faydalandırılmayacaktır.

5. Yerel yönetimler tarafından anlık ve/veya gün sonunda toplu ulaşım hizmetini o gün kullanan kiÅŸilerin HES kodlarının sorgulanması sonucu sistemin tespit ettiÄŸi “RÄ°SKLÄ°” kiÅŸilere uygulanan cezai yaptırımın hangi hat, durak veya kullanım zamanına ait detay bilgilerinin ispat yükümlülüÄŸü yerel yönetimlere ait olacaktır.

6. VatandaÅŸların kart kiÅŸiselleÅŸtirme (TC Kimlik Numarası/Pasaport Numarası ve HES Kodu ile kart bilgilerinin eÅŸleÅŸtirilmesi), HES Kodu kullanım süreçleri ve HES kodu alım süreçleri (2023 SMS, e-Devlet Kapısı ve Hayat Eve Sığar Uygulaması üzerinden) hakkında yoÄŸun kullanılan yerlerde, duraklarda ve araçlarda görsel (afiÅŸ, video, ilan vb.) ve yazılı araçlarla bilgilendirilecektir.

7. Ä°htiyaç duyulması halinde yerel yönetimler, güncel ve detaylı bilgiye https:// https://hayatevesigar.saglik.gov.tr/ adresinde yer alan “Kurumsal Entegrasyon” bölümünden,  hesdestek@saglik.gov.tr e-posta adresinden veya 0850 477 0 477 nolu HES ÇaÄŸrı Merkezi telefonundan ulaÅŸabilecektir.