Bütün Müslümanların Mevlit Kandili Mubarek Olsun
27/10/2020
murat
0 yorum
PAYLAŞ

Bütün Müslümanların Mevlit Kandili Mubarek Olsun

Hazreti Muhammed'in dünyaya teÅŸrifi dolayısıyla rebiyülevvel ayının 12'nci günü idrak edilen Mevlit Kandili, Ä°slam dünyasının önemli gün ve geceleri arasında yer alır.

Sözlükte "doÄŸum yeri ve zamanı" anlamına gelen mevlit, Ä°slam kültüründe özellikle Hazreti Muhammed'in doÄŸumunu, bu kapsamda yapılan törenleri ve yazılan eserleri ifade etmek için kullanılıyor.

Mevlid Kandili ne zaman?

Mevlid Kandili 28 Ekim 2020 ÇarÅŸamba günü idrak edilecek.

İşte her kandil gecesinde yapılması gereken ibadetler:

1. Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve baÄŸlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

2. Peygamber Efendimiz (sas)'e salât-ü selâmlar getirilmeli; O'nun ÅŸefaatini ümit edip, ümmetinden olma ÅŸuuru tazelenmeli.

3. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan ÅŸuuruyla ihya edilmeli.

4. Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah"ın benden istekleri nelerdir” gibi konular baÅŸta olmak üzere hayatî meselelerde derin düÅŸüncelere girmeli.

5. GeçmiÅŸin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve ÅŸimdinin ve geleceÄŸin plân ve programı belirlenmeli.

6. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiÄŸfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

7. Bol bol zikir, evrad-ü ezkarda bulunulmalı.

8. Mü'minlerle helalleÅŸilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

9. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

10. KiÅŸi kendine ve diÄŸer Mü'min kardeÅŸlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

11. Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirÅŸinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

12. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaÅŸlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, ÅŸefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

13. O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.

14. Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va'z ü nasihat dinlenmeli; ÅŸiirler okunmalı; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluÅŸturmalı.

15. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve Sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

16. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoÅŸnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalı.

17. Vefat etmiÅŸ yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeÅŸliÄŸine ait sadakati yerine getirilmeli.

18. Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diÄŸer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e–mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.

19. Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduÄŸunca oruç tutulmalı.