BAYBURT VE GÜMÜŞHANE 19 BİN 500 HEKTAR ALANDA TOPLULAŞTIRMA YAPILDI
11/12/2020
murat
0 yorum
PAYLAŞ

BAYBURT VE GÜMÜŞHANE 19 BİN 500 HEKTAR ALANDA TOPLULAŞTIRMA YAPILDI

Toplulaştırmada Başarı Yakalanacak

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su Ä°ÅŸleri (DSÄ°) Genel MüdürlüÄŸü tarafından yürütülen toplulaÅŸtırma çalışmaları hakkında yazılı açıklama yapan DSÄ° Genel Müdürü Kaya Yıldız, ’Ülkemizde toplulaÅŸtırma yapılmaya uygun 14,3 Milyon hektar alan bulunmaktadır. 8,25 milyon hektar alanda toplulaÅŸtırma çalışmaları devam etmektedir. 2018 yılında 496 bin hektar, 2019 yılında ise 619 bin hektar alanda, 2020 yılında ise Ekim ayı sonu itibari ile 425 bin hektar alan da tescil çalışmaları tamamlanmış olup 2020 yılı sonu itibari ile de 541 bin hektar alanın tescil çalışmaları tamamlanmış olacaktır. Böylece ülkemiz genelinde 2020 sonu itibari ile 4,77 milyon hektar alanda arazi toplulaÅŸtırma çalışmalarının tescili tamamlanmış olacaktır. Kalan 3,48 milyon hektar alanda ise toplulaÅŸtırma çalışmaları devam etmektedir. ‘dedi.

Sulama Yatırım Maliyetlerinden Tasarruf Sağlanacak

Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır. Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri % 90 oranında azalmaktadır.

Arazi Toplulaştırması Modern Sulama Metotlarının Uygulanmasını Kolaylaştırır

Arazi toplulaÅŸtırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüÄŸü artar. Düzenli ve ideal parsel ÅŸekilleri oluÅŸturulur. Her parsel yola ve kanala kavuÅŸur. Ä°ÅŸletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu saÄŸlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. SaÄŸlanan katma deÄŸerden dolayı arazi deÄŸeri en az iki kat artmaktadır.

Türkiye genelinde tarla içi geliÅŸtirme ve toplulaÅŸtırma çalışmalarının devam ettiÄŸini açıklayan DSÄ° Genel Müdürü Kaya Yıldız, ‘2020 yılında Bayburt ve GümüÅŸhane Ä°llerinde yürütülen çalışmalar hakkında açıklamada bulundu.

BAYBURT VE GÜMÜÅžHANE 19 BÄ°N 500 HEKTAR ALANDA TOPLULAÅžTIRMA YAPILDI

Genel Müdür Yıldız, ‘Bayburt ve GümüÅŸhane illerimizde 2020 yılında toplam 19 bin 500 hektar alanda yürütülen toplulaÅŸtırma ve tarla içi geliÅŸtirme hizmetleri kapsamında arazi toplulaÅŸtırma çalışmaları tamamlanarak tapu tescil iÅŸlemi aÅŸamasına gelinmiÅŸtir. Devam eden çalışmalarla 19 bin 500 hektar alanın 2021 yılı sonuna kadar tapu tescil iÅŸlemleri de tamamlanarak hak sahiplerine arazilerinin tamamen teslim edilmesi hedeflenmektedir.

Ayrıca çalışmalar kapsamında; sınırları düzeltilme, arazi tesviyesi, aÄŸaç kök sökümü ve tarla içi yol yapımı gibi tarla içi geliÅŸtirme hizmetleri iÅŸlerinin yapıldığını da açıklayan DSÄ° Genel Müdürü Kaya Yıldız, “Bayburt ve GümüÅŸhane illerimizde, toplulaÅŸtırma çalışmalarının Tarım Reformu Genel MüdürlüÄŸünden, DSÄ° Genel MüdürlüÄŸümüze geçtiÄŸi 2018 yılından günümüze kadar geçen zaman diliminde, Bayburt Merkez Demirözü Arazi ToplulaÅŸtırma ve TÄ°GH tamamlama projesi dâhilinde yaklaşık 30 bin hektar alanda tarla içi geliÅŸtirme çalışmalarının yapıldığını projenin tamamının uygulanması sonucu 2021 yılı sonuna kadar 33 bin 594 hektar alanda tarla içi geliÅŸtirme hizmetleri çalışmalarının tamamlanarak tapu tescil iÅŸlemlerinin bitirilmesinin planlandığını belirtmiÅŸtir.