Aşırı Tuz Tüketimi Azaltmak için Hep Birlikte Hareket Edelim
11/03/2020
murat
0 yorum
PAYLAÅž

Aşırı Tuz Tüketimi Azaltmak için Hep Birlikte Hareket Edelim

Tuz, besinlerin doÄŸal bileÅŸiminde bulunduÄŸu gibi, deniz tuzu (deniz suyunun buharlaÅŸtırılması ile elde edilir) ve kaya tuzu (halite, göl yataklarından veya toprak altından elde edilir, kurutulur) olarak da elde edilir. Genel olarak tuz sodyum ve klorürden oluÅŸur. Sodyum klorür içeriÄŸi tüm tuzlarda (kaya, deniz, sofra tuzu) yaklaşık olarak aynıdır.

Dünya SaÄŸlık Örgütü günlük kiÅŸi başı tuz tüketimini 5 gramın altında önermektedir ve bu miktar tepeleme bir çay kaşığına (silme bir tatlı kaşığına) denk gelmektedir. Günlük olarak tüketilmesi önerilen bu miktar; gün içinde tüm besinlerimizle aldığımız tuzu (sodyumu) da kapsamaktadır.

Diyetimizdeki çok fazla tuzun, kan basıncını arttırarak (hipertansiyona neden olarak) inme ve kalp hastalığı riskini yükselttiÄŸini biliyoruz. Ä°nme ve kalp hastalıkları da dünya çapında en önemli ölüm ve sakatlık nedenlerinden ikisi olarak gösterilmektedir.

SaÄŸlık Bakanlığı Türkiye Beslenme Rehberine göre; aşırı tuz (sodyum) tüketimi; kardiyovasküler hastalıklar, böbrek hastalıkları, hipertansiyon, inme, osteoporoz ve bazı kanser türlerinin oluÅŸmasına neden olabilmektedir.

Tuz tüketimi 5 gramı (1 tepeleme çay kaşığı veya1 silme tatlı kaşığı) aÅŸmamalıdır. Tüketilen tuz iyotlu olmalıdır.

SaÄŸlık Bakanlığının Türkiye Beslenme ve SaÄŸlık AraÅŸtırması, 2017 çalışmasına göre günlük kiÅŸi başı tuz tüketiminin 10.2 g/gün olduÄŸu saptanmıştır. Bu deÄŸer Dünya SaÄŸlık Örgütünün önerdiÄŸi günlük tüketim miktarının iki katıdır.

Aşırı tuzu hangi kaynaklardan alıyoruz:

• Evimizde ya da ev dışında lokanta, restoran, kafe gibi yemek yenilen yerlerde yemekler hazırlanırken eklenen tuzdan

• Evimizde ya da ev dışında lokanta, restoran, kafe gibi yemek yenilen yerlerde yemek sırasında sofrada yemeklere eklediÄŸimiz tuzdan

• Ambalajlı gıda ve içeceklerin tüketimi ile aldığımız tuzdan

Bazı ülkelerde ana tuz kaynağı birey tarafından yemeklere eklenen tuzdur, ancak bu sadece tuzluktan gelmez: soya sosu gibi tuzlu soslardan gelebilir. Dünyada birçok ülkede, alınan tuzun büyük kısmı, iÅŸlenmiÅŸ, ambalajlı gıdalarda - ekmek, kahvaltı gevrekleri veya hazır yemekler gibi veya restoran yemeklerinde, kafeterya yemeklerinde ve ev dışında kalan diÄŸer yerlerde bulunan tuzlardan gelmektedir.

SaÄŸlık Profesyonelleri, ilgili tüm kurum ve kuruluÅŸlar, gıda ve içecek sektörü, lokantalar, restoranlar ve hatta bireysel olarak; besinlerimizin içerdiÄŸi yüksek tuz ve bunun saÄŸlığımıza zararlı etkileri konusunda farkındalığımız yüksek olmalıdır.

Tuzun saÄŸlığımız için zararlı olduÄŸunu bilmemize raÄŸmen, aşırı tuz tüketiyorsak…